top of page
00-holding.webp

ULTIMELE PROIECTE FINALIZATE 
(2013-2016)

Centrul Heydar Aliyev, Baku Azerbaidjan (2007–2013)

Probabil cea mai cunoscută construcÈ›ie a lui Zaha Hadid este Centrul Heydar Aliyev din Baku, Azerbaidjan. Cu siguranță aÈ›i văzut măcar o dată o imagine cu această clădire emblematică. Clădirea este de fapt un centru cultural È™i de conferinÈ›e gigantic care conÈ›ine trei săli de spectacole, o bibliotecă È™i un muzeu, cu un spaÈ›iu total de 10,801 de metri pătraÈ›i pe o suprafață de 15,514 de metri pătraÈ›i È™i o înălÈ›ime de 74 de metri. Hadid a scris că „forma sa fluidă iese din faldurile topografiei naturale a peisajului È™i învăluie diferitele funcÈ›ii ale centrului”, deÈ™i clădirea când a fost finalizată a fost în mare parte înconjurată de blocuri de apartamente din epoca sovietică.Peter Cook, în revista arhitecturală, a spus că „este cea mai completă realizare de până acum a viziunii arhitectului născut în Irak.” Format din opt etaje, centrul include un auditoriu cu 1000 de locuri, spaÈ›iu expoziÈ›ional, sală de conferinÈ›e, atelier È™i un muzeu. În proiectul complexului nu a fost folosită nicio linie dreaptă. Forma clădirii este asemănătoare undei, iar viziunea generală este unică È™i armonică. O astfel de structură arhitecturală reprezintă arhitectura post-modernistă È™i formează sentimentul oceanic. Liniile clădirii simbolizează fuziunea dintre trecut È™i viitor. În timp ce clădirea în sine a fost lăudată pe scară largă, Zaha a fost criticată în multe cercuri atunci când a primit premiul cel mai prestigios din Marea Britanie în arhitectură, fiind prima femeie care a făcut acest lucru. Clădirea a fost numită după fostul conducător al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, È™i a fost comandată de fiul său, Illham, care a devenit preÈ™edinte după moartea tatălui său în 2003. În ciuda controverselor legate de familia care a comandat clădirea, Zaha a pus pe primul loc arhitectura si munca personală fără a băga de seama criticile.

Dongdaemun Design Plaza, Seul, Coreea (2007-2013)

Dongdaemun Design Plaza este una dintre cele mai mari clădiri din Seul, Coreea de Sud. Numele său înseamnă "Marea poartă a Estului", în raport cu zidurile vechi ale oraÈ™ului. Complexul de 86,574 de metri pătraÈ›i conÈ›ine spaÈ›iu expoziÈ›ional, un muzeu de design, săli de conferinÈ›e È™i alte facilități comune, precum È™i birourile È™i o piață pentru designeri, care este deschisă 24 de ore pe zi. Clădirea principală are o lungime de 280 de metri, cu È™apte niveluri, inclusiv trei niveluri subterane. Structura cu piele netedă, gigantică, asemănătoare ciupercilor, care pluteÈ™te deasupra stâlpilor înclinaÈ›i, este realizată din beton, aluminiu, oÈ›el È™i piatră pe exterior È™i este finisată în interior cu tencuială armată cu fibre sintetice, plăci acustice, rășină acrilică È™i oÈ›el inoxidabil È™i piatră lustruită pe interior. Hadid a scris că principalele caracteristici ale designului ei au fost "transparenÈ›a, porozitatea È™i durabilitatea". De asemenea, are multe caracteristici ecologice, inclusiv panouri solare È™i un sistem de reciclare a apei.

Turnul inovației, Universitatea Politehnică din Hong Kong (2007-2014)

Turnul de inovare din Hong Kong face parte din Universitatea Politehnică din Hong Kong. Clădirea de 15 etaje are 15,000 de metri pătraÈ›i de spaÈ›iu, cu laboratoare, săli de clasă, studiouri È™i alte facilități pentru 1800 de studenÈ›i È™i facultatea lor. A fost construit pe locul fostului teren de fotbal al universității. Formele extrem de complexe ale clădirii au necesitat modelarea pe calculator. Primele modele au experimentat cu o faÈ›adă din plastic armat, textile sau aluminiu, dar Hadid s-a stabilit în cele din urmă pe panouri metalice cu mai multe straturi. Clădirea pare să se aplece spre oraÈ™. Podelele din interior sunt vizibile din exterior ca straturile geologice.

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

PROIECT DE ATESTAT REALIZAT DE ION ALEXANDRA
COLEGIUL NAȚIONAL "PETRU RAREȘ" SUCEAVA
ÎNDRUMÄ‚TOR PROF. UDUDEC MARIUS

bottom of page